
Wij maken voornamelijk veevoeders voor varkens en rundvee. Daarnaast maken wij ook wat hobbyvoeders voor o.a. pluimvee en konijnen. Iedere diersoort en leeftijd vraagt om specifieke voedingsmiddelen. Bovendien heeft ieder melkveebedrijf zijn eigen samenstelling. Daardoor produceren wij meer dan 500 verschillende samenstelling die allemaal voldoen aan de nodige certificering.



Hier zie je een aantal van de meest gebruikte grondstoffen in ons veevoeder. Meer dan 60% van deze grondstoffen zijn bijproducten uit de levensmiddelenindustrie. Het overige aandeel bestaat uit (voeder) granen en mineralen. De meest gebruikte granen zijn tarwe, gerst, mais en spelt. Bijproducten van de humane consumptie zijn o.a. tarwegries, kortmeelpellets en moutkiemen.



De belangrijkste bijproducten zijn wel de eiwitbronnen. Zonnebloemzaadschilfers, lijnschilfers, maiskiemschilfers, koolzaadschroot en sojaschroot zijn allemaal bijproducten de vrijkomen bij de winning van oliën na het persen of extraheren van de zaden of bonen. Dit zorgt er toch wel voor dat veevoeders een duurzaam aspect hebben. Waar zouden al deze bijproducten anders naartoe gaan?




Soja, waarschijnlijk wel de meest besproken eiwitbron. Wat gebruiken wij in onze veevoeders, enkel RTRS soja. Dit betekend dat wij enkel sojaschroot inkopen van duurzaam gekweekte sojabonen, dus zonder wouden om te kappen. Voor de volledigheid, wouden worden primair gekapt voor hardhout. Dat leegstaande areaal wordt dikwijls gebruikt voor soja teelt. Daarvan gaat 20% naar de humane consumptie en 80% (meestal het schroot) naar veevoer. Qua opbrengst daarentegen, is de verhouding andersom!
Wist-je-datje
Voor 1 kg sojaburger zijn er 800 gr sojabonen nodig, maar voor 1 kg varkensvlees slechts 330 gram.

We proberen de dieren precies (of wat extra) te voederen naar hun behoefte op eiwit en energie, maar ook op vitaminen, mineralen en vezels. Een vezelrijk product is vb. bietenpulp, weer een bijproduct van in dit geval de suikerproductie.
Wist-je-datje
Een biet bevat slechts 18% suiker. Je kan al raden waar al de rest naartoe gaat.

Als lid van het Feed Design Lab zijn wij continu op zoek naar andere duurzame eiwitbronnen en andere nevenstromen die bruikbaar zijn voor ons.